Marți 13 – Ziua Informării Preventive
Vă informăm că în data de 13.08.2024 Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Porolissum” al județului Sălaj va desfășura o serie de activități dedicate Zilei Informării Preventive – Marți 13
Pesta micilor rumegătoare – Informare
Informare privind confirmarea pe teritoriul României a pestei micilor rumegătoare
Măsuri de preveniere
Măsuri de prevenire pe perioadele caniculare – PREVENIRA INCENDIILOR RECOMANDARE – ISUSJ
,,N-AVEM SÂNGE?! DONEAZĂ ȘI TU!”
ACȚIUNE DE DONARE SÂNGE Centrul de transfuzie sanguină Sălaj, împreună cu Primăria Comunei Marca şi Dispensarul Medical din localitatea Marca, organizează acţiunea: ,,N-AVEM SÂNGE?! DONEAZĂ ȘI TU!” Acţiunea se va desfăşura Marti, 16 iulie 2024, începând cu ora 9:00, în localitatea Marca, la Primăria veche (Secția de votare). Donatorii beneficiază de următoarele facilităţi: – 7 bonuri de masă în valoare de aproximativ 65 lei; – un set de analize gratuite; – posibilitatea efectuării ulterioare şi a altor analize medicale gratuite (hemoleucograma, glicemie, transaminze); – o zi liberă pentru angajaţii cu carte de muncă; – adeverinţă pentru obţinerea unei reduceri de 50% pentru transportul în comun, pe o perioada de 30 de zile.
Cursuri de inițiere și instruire
Direcția Județeană pentru Agricultură Sălaj organizează în perioada iulie- septembrie 2024 următoarele cursuri: CURSURI DE INIȚIERE PENTRU TÂNĂRUL FERMIER – durata 150 ore. tarif – 320 lei/cursant CURSURI DE INSTRUIRE PENTRU: – Măsura 10 – Agro-mediu și climă – durata 40 ore, tarif – 220 lei/cursant – Măsura 11 – Agricultura ecologică – durata 40 ore, tarif – 220 lei/cursant Persoană de contact: Mikola Ana-Maria, tel: 0745 973 521
Recomandări în caz de CANICULĂ
În caz de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat se recomandă cetățenilor respectarea unor măsuri de protecție specifice: RECOMANDĂRI GENERALE PENTRU POPULAŢIE Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine), cu respectarea măsurilor de prevenire a virusului SARS-Cov-2. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile care au un conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc.). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate. cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe: Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile; Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă; Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă; Stingeţi sau scădeți intensitatea luminii artificiale; Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie. RECOMANDĂRI pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor – PENTRU SUGARI ȘI COPII MICI: realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenți de aer; sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă; se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită; copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale din fibre naturale comode; nu va fi scos din casă decât în afară perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciulița pe cap; copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete și foarte bine spălate; mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casa fără adaos de conservanți. Se va evita în același timp consumul de cafea sau alcool; la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau al mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică; atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât și pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hainuţe sau scutece curate şi uscate; copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ŞI CU AFECȚIUNI CRONICE: crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare al organismului; hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți; alimentația va fi predominat din legume şi fructe proaspete; se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare al alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile; este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei; se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din fibre naturale, precum şi pălării de protecție pe cap; persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale îşi vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului curant. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente; menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dușuri pe zi. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE PRIN NATURA ACTIVITĂȚILOR LOR DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT aceștia vor încerca dozarea efortului în funcție de perioadele zilei încercând se evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activității; se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți; este total contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada; utilizarea unui echipament corespunzător, din fibre naturale si echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive. RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI : Pentru ameliorarea condițiilor de muncă: reducerea intensității şi ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite care au curenți de aer. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri. OPERATORII ECONOMICI: În zonele în care se manifestă fenomenul de secetă se vor desfășura acțiuni de prevenire a apariției incendiilor, îndeosebi la culturile agricole, vegetatie uscată și păduri, se vor desfășura activități pentru: Asigurarea și verificarea zilnică a instalațiilor de stingere și a rezervelor de substanțe stingătoare. Asigurarea protejării față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și a
Proces verbal
De constare a lipsei ofertei privind concesionarea serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale în comuna Marca, jud. Sălaj. ⇒ Proces-verbal de constatare a lipsei de oferte privind concesionarea serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale în comuna Marca, județul Sălaj
REGULI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR LA PREPARAREA GRĂTARULUI LA ”IARBĂ VERDE”
Pentru a petrece în siguranţă clipe plăcute și relaxante în mijlocul naturii împreună cu famila și cei dragi, respectaţi următoarele reguli de apărare împotriva incendiilor: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se face numai în locuri special amenajate, în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi. Distanţe de siguranţă: 50 metri Păduri, lanuri de cereale: 40 metri Substanţe inflamabile și materiale combustibile: 10 metri Monitorizaţi în permanenţă arderea, deoarece, chiar și o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mari. Supravegheaţi continuu copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul. Asiguraţi la locul arderii mijloace de stingere: un stingător sau o găleată cu apă. Înainte de plecare stingeţi focul și acoperiţi cenușa cu pământ. Strângeţi și depuneţi toate resturile numai în locuri special amenajate.