Evitarea exploatării muncitorilor români în Norvegia
MATERIAL INFORMATIV
Privind evitarea exploatării muncitorilor români în Norvegia
În scopul evitării exploatării cetățenilor români care doresc să muncească în Norvegia, Inspecția Muncii aduce la cunoștința celor interesați, informațiile primite de la Ambasada României la Oslo, în vederea conștientizării acestora, pentru a nu deveni victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei.
Potrivit acestor informații, cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul acestui stat, au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au sustras cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor. Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile ajung la angajator , facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.
Metodele folosite de cei care fraudează sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. Persoanele care efectuează asemenea operațiuni solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, cei care fraudează ”împrumută” alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului.
Recomandăm cetățenilor români să trateze cu prudență ofertele venite din partea firmelor de plasare a forței de muncă. Precizăm că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere în vederea angajării cetățenilor români în străinătate, dar și faptul că agenților de plasare le este interzis să perceapă tarife de mediere, comisioane sau alte taxe.
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate trebuie să aibă în vedere următoarele:
– să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line, convorbiri telefonice;
– să nu apeleze la persoane necunoscute în mod direct;
– să verifice cu atenție oferta locului de muncă;
– să citească cu atenție clauzele contractului de mediere;
– să verifice adresa și existența angajatorului străin pentru care a optat;
– să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă și în limba română sau contract de angajare acceptat în țara de destinație;
– să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanții sau cheltuieli de transport neefectuat;
– să nu cedeze nimănui dreptul de a le încasa bani pentru munca prestată;
– să nu înstrăineze documentele de identitate sau cardul bancar;
– să verifice dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă www.inspectiamuncii.ro;
– să consulte Ghidul lucrătorului român în țările Uniunii Europene pe www.inspectiamuncii.ro sau www.mmuncii.ro;
– persoanele interesate pot solicita un loc de muncă în străinătate și Agenției de șomaj, prin rețeaua EURES www.anofm.ro.