
BULETIN DE AVERTIZARE
Pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: MONILINIA SPP. ( monilioze ), VENTURIA INAEQUALIS ( rapan ), PODOSPHAERA LEUCOTRICA ( fainare ),
TAPHRINA DEFORMANS ( basicarea frunzelor ) – forme rezistente si daunatori: QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS ( Paduchele din San Jose ), PANONYCHUS ULMI
( oua hihernante acarieni ), PARTENOLECANIUM CORNI ( paduchi testosi )
Monilinia Venturia Podosphaera Taphrina Quadraspidiotus P. ulmi P. corni MONILINIA SP. ( monilioze) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin conidii si miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor si in fructele mumifiate. Boala ataca cu precadere florile si fructele din faza de parga, dar poate ataca si ramurile si frunzele. La speciile samburoase in anii cu primaveri ploioase atacul poate duce la vestejirea ramurilor cu frunze si flori. Atacul pe flori si frunze se aseamana cu efectul inghetului tarziu de primavara, cu aspect oparit, dar in cazul moniliozei printre florile atacate se gasesc si sanatoase. Frunzele atarna fara a cadea, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile vestejite se indoaie.
VENTURIA INAEQUALIS ( patarea cafenie a frunzelor, fructelor de mar si rapanul merilor ) – pe frunze si lastari apar pete de culoare bruna-maslinie, catifelate pe care se formeaza organele de inmultire ale ciupercii. Frunzele puternic atacate se usuca si cad. Pe fructe apar pete asemanatoare celor de pe frunze, cu timpul capata un aspect rapanos. Fructul ramane deformat cu crapaturi la suprafata.
PODOSPHAERA LEUCOTRICA ( fainarea marului ) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin miceliul de rezistenta in solzii mugurilor. Frunzele si lastarii sunt acoperiti cu o pulbere fainoasa de culoare alba-galbuie, formata din organele de inmultire ale ciupercii. Frunzele raman mici, alungite, aspre si cu marginile indoite spre partea superioara, nu cresc, se usuca si cad. Lastarii raman golasi sau cu un smoc de frunzulite in varf. Mugurele terminal este distrus. Lastarii nu mai cresc si se usuca.
TAPHRINA DEFORMANS ( basicarea frunzelor de piersic ) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, sub forma de miceliu, care traieste pe scoarta ramurilor sau intre solzii mugurilor. Frunzele, in special din treimea superioara a lastarilor, sunt deformate si basicate. Portiunile atacate au la inceput o coloratie rosiatica, apoi se ingalbenesc, se brunifica si cad. Pe partea inferioara a acestor umflaturi se formeaza o pulbere albicioasa. Ramurile sunt golase, sunt mai scurte si uneori curbate.
QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS ( paduchele din San-Jose ) – este o specie polifaga, ataca peste 200 de specii de arbori, arbusti, diferite specii silvice si ornamentale. Dintre speciile pomicole cele mai preferate sunt semintoasele, urmate de samburoase. Dintre speciile silvice si ornamentale ataca teiul, plopul, ulmul, salcia, paducelul, lemnul cainesc, trandafir, etc. A fost gasit si pe zmeur, capsun si fragi. Pe scoarta tulpinilor si a ramurilor, precum si pe frunze, se constata carapace circulare si ovale, de culoare bruna-cenusie, cu un Ф de 1-2 mm. Pe tulpini, ramuri si fructe se gasesc puncte rosietice, in portiunile in care s-au facut intepaturi de hrana de catre paduchi.
PANONYCHUS ULMI ( acarianul rosu al pomilor ) – specii de plante intens parazitate sunt: marul, prunul, mirobolanul si piersicul, iar specii slab parazitate sunt: parul, gutuiul, ciresul, visinul, caisul, migdalul, nucul, mahalebul si coacazul. In urma atacului frunzele se depigmenteaza si capata o culoare cenusie, iar petele se necrozeaza. Se reduce continutul frunzelor in apa, clorofila si in substanta uscata.
Se recomanda efectuarea tratamentelor fitosanitare la toate speciile de pomi cu:
- VITRA 50 WP ( CUPRIDIN – a doua denumire comerciala ) – 1,5 – 2,0 kg/ha
sau
- CUPROXAT FLOWABLE ( KUPFEROL – a doua denumire comerciala ) – 0,35% sau
- FLOWBRIX – 3,75 l/ha ( mar,par, gutui ) – 3,3 l/ha ( piersic, nectarin, prun, cais, cires );
- CUPROFIX ULTRA – 6 kg/ha (samburoase) – 3,5 – 6 kg/ha ( semintoase) ;
- TRIUMF 40 WG– 2,0 – 2,5 kg/ha;
- THIOVIT JET 80 WG – pentru combaterea fainarii – 5,0 – 8,0 kg/ha sau
- FLOSUL – pentru combaterea fainarii – 7,5 l/ha la mar si 5,0 l/ha
Pentru combaterea daunatorilor se recomanda efectuarea tratamentelor fitosanitare la toate speciile de pomi cu:
- MOSPILAN 20 SG – 0,450 kg/ha + 0,5% adjuvant sau
- JUVINAL 10 EC – 0,1% ( doar larve hibernante de San – Jose´ ) sau
- OVIPRON TOP ( VERNOIL – a doua denumire comerciala ) – 2500 ml/100 l apa sau 1500 ml/100 l apa in amestec cu un insecticid sau
- ESTIUOIL ( YAGOS – a doua denumire comerciala ) – 0,75 – 1,0% ( 3,75 – 15 l/ha ) sau
- PLANTOIL ( MIDOS OIL ) – 0,75 – 1,0% ( 3,75 – 15 l/ha ).
sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei.
Perioada optima de tratament: repaus vegetativ pana cand 0,5 – 5 % din mugurii florali sunt in faza de umflare, in zilele cu temperaturi peste 5°C, pe timp linistit, fara vant, cand pomii sunt zvantati.
MASURI PRELIMINARE DETERMINANTE IN REUSITA TRATAMENTELOR:
- Defrisarea (arderea) vegetatiei ierboase si arbustoide din plantație.
- Incorporarea frunzelor si a fructelor cazute din anul trecut prin aratura efectuata intre randurile de pomi sau prin prasile in jurul pomilor razleti.
- Efectuarea taierilor de formare, corectie, intretinere sau fructificare.
- Alte masuri de igiena fitosanitara (eliminarea drajonilor, a fructelor mumificate din coroana, a cuiburilor de omizi,etc ).
- Uneltele – foarfeci, fierastrau, se vor dezinfecta, in mod obligatoriu, la trecerea de la un pom la altul cu spirt medicinal sau alcool denaturat. Dezinfectia uneltelor se face si dupa incheierea taierilor.
- Ramurile rezultate se aduna si se ard, pe loc, in livadă.
- Pomii se vor imbaia cu solutia de stropit, inclusiv tulpina. Vom insista asupra ranilor rezultate in urma taierilor.
Alte recomandari:
Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse de protectie a plantelor!
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!
Respectati cu strictete normele de lucru cu produsele de protectie a plantelor, normele de protectie si securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor in conformitate cu : Legea nr. 383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare si ordinul nr. 127/1991 al ACA din Romania, ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Administratie locala si 1786/TB/al Ministerului Transporturilor, precum si cu Protocolul de colaborare nr. 328423/2015, incheiat cu ROMAPIS ( privind implementarea legislatiei, in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia plantelor ) ; ordinul nr. 185/10.05.2023 privind aprobarea Codului de conduita al utilizatorului profesionist de produse de protectie a plantelor si al apicultorului.
Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor.
Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.
Conform prevederilor legale prevazute in : Reg. (CE) Nr. 1107/2009 ; H.G. nr 1559/2012; O.G. nr. 4/1995; O.G. nr. 41/2007; O.M. nr. 352/2015 si SMR 10 – Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor, fermierii care prin activitatea lor depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor au obligatia de a tine evidenta la zi, dupa efectuarea fiecarui tratament fitosanitar sau erbicidat dupa modelul de mai jos:
Nume si prenume fermier/ societate comerciala…… Domiciliu fermier/sediul social al societatii……. (Comuna, judetul)
Ferma (nume/numar, adresa)…….
Registru de evidenta a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor
Data efectuarii tratamentului (ziua,luna, anul) | Cultura si locul unde este situat terenul | Timpul aplicarii (fenofaza culturii) | Tratamentul efectuat | Numele, prenumele persoanei responsabi- le deefectuarea tratamentu- lui | Data inceperii recoltarii produsuluiagricol | Nr. si data documen- tului princare s-a dat in consum populatiei | ||||
Agentul de daunare: boli/ daunatori/ buruieni | Denu- mire ppp folosit | Doza omolo- gata/doza folosita | Supra fata (ha) | Canti- tatiutiliza te (kg.l) | ||||||
(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art.67, (1)
Fermierul numeroteaza paginile registrului. Pe ultima pagina se mentioneaza cate pagini contine registrul purtand semnatura (si stampila dupa caz) fermierului sau administratorului societatii. Inspectorii Oficiului Fitosanitar pot sanctiona fermierul, conform H.G. nr. 1230 din 12 decembrie 2012 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea prevederilor Reg ( CE ) nr. 1107/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor conform, art. 3, pct 1 (i) constitue contraventie urmatoarele fapte: i) nerespectarea de catre utilizatorii profesionisti a prevederilor art. 67 alin. (1) din Reg. CE nr. 1107/2009 privind mentinerea evidentei pe o perioada de cel putin 3 ani a produselor de protectia plantelor pe care le utilizeaza si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 8.000 si 10.000 lei.
Respectati conditiile de depozitare, manipulare si utilizare a ppp in exploatatiile agricole, conform Ghidului de bune practici de utilizare si depozitare a ppp care poate fi accesat la adresa http://www.madr.ro/norme-de-eco-conditionalitate – in – domeniul-fitosanitar.html)
Responsabil Prognoza si Avertizare,
Intocmit, Stana Marius
Hosu Aurelia